Jakou kvalitu mají naše produkty?

Všichni vám říkají – My jsme nejkvalitnější! A kdo je tedy ten méně kvalitní nebo nekvalitní? Taky nevíte? Prozradíme vám obří tajemství a strhneme závoj reklamního kecání.

V ČR, ale prakticky v celé EU si firmy vyrábějící sportovní suplementy nakupují suroviny z velkoskladů od několika málo výrobců. Jedná se většinou o nadnárodní firmy s lokálními pobočkami. Některé suroviny pak pocházejí v EU, některé z Kanady, některé z Číny – přičemž Čína je tak obrovská, že z ní může pocházet cokoli – levný shit i kvalitní věc. K Číně často ani není alternativa, protože jinde než v Číně se jisté rostliny ani nedají pěstovat; podstatné je jenom to, jaká je standardizovaná forma extraktu. Pokud jsou dvě verze, bereme vždy tu silnější. Osobně se soustředíme i na některé lokální firmy a pěstitele a něco bereme přímo z Rakouska, něco z Německa, něco ze Švýcarska, bez dalších zprostředkovatelů. Nicméně – surovinově máme to, co většina ostatních, nebudeme vám lhát.

Proteiny a aminokyseliny

Proteiny, co bereme, jsou CFM-GF, instantní. GFka jsou dělaná za studena, kvalitnější než při filtraci „za tepla“, ale je to standard už nějakých 15 let… Teoreticky najdete na trhu produkty dělané ještě z nepasterizovaného mléka, dražší tak o 50 %. To je jediný možný rozdíl v kvalitě, který by šel zaznamenat, pokud by za to ovšem v Česku někdo byl ochotný platit.

Tam, kde to jde, používáme aminokyseliny rychlorozpustné, mikronizované a ve farmaceutické kvalitě (všechny formy jsou L-formy, a to i asparagová kyselina a fenylalanin), tam, kde to dává smysl, používáme n-acetylové formy nebo malátové formy. Jiné ani nejsou. Poslední dobou se občas někdo zákazníkům pokouší nakukávat, že má aminokyseliny vyráběné nanotechnologií. Fakticky je to tak, že kvalita aminokyselin je standardizovaná, a jen se občas za pár let standard promění.

Dřív byly aminokyseliny šupinkové (hůře rozpustné), dnes hlavně pudrové (dobře rozpustné), nově nastupují peptidové (o něco lépe vstřebatelné, ale rozpustné stejně). (Na peptidy, každopádně, budeme v některých případech přecházet). Jakmile vám tedy někdo něco nakukává o nanotechnologiích z Marsu, buďte si jistí, že říká zhruba totéž, jako by říkal, že jeho počítač má 8GB operační paměti. Ano, je dobré, ale je to standard.

Barviva, zahušťovadla a ochucovadla

Do nápojů nedáváme umělá nebo jinak problematická barviva. Čokoláda je dělaná kakaem, jahoda a jiné červené ovoce červenou řepou, zelenou jablečnou barvu pomocí špenátového extraktu, žlutou ananasovou nebo oranžovou pomerančovou barvu získáme beta-karotenem, čili provitamínem, který se v těle konvertuje na vitamín ). Nepoužíváme potenciálně rakovinotvorná zahušťovadla a stabilizátory (jako například karagenan), ze sladidel nepoužíváme aspartam nebo acesulfam. (I když osobně si myslím, že aspartam není zásadně problematická látka a panuje kolem ní spíše zbytečný humbuk. Nevěřte, že se nás s ním snaží otrávit CIA, ilumináti nebo kdokoli jiný.)

Množství ochucovadel, která používáme, je často dvakrát třikrát nižší, než nám standardně doporučují někteří dodavatelé. My ale nechceme dělat přeslazené sirupy nebo mléčné šejky a la Macdonald, jen ochutit nápoje tak, aby se zakryla pachuť některých surovin a vytvořil základní dojem – toto je ovoce, toto čokoláda, toto vanilka. Víc nelze chtít. Proto raději na zakrytí pachuti použijeme přírodní superabsorbční vlákninu konjac (glukomanan), která má i další zdravotní výhody. Na vyrovnávání kyselosti používáme nejenom levnější kyselinou citrónovou, ale i dražší kyselinu jablečnou, která umí posilovat spalování tuků.

Hygiena práce

Jinak stačí už dodržovat standardy hygieny práce. Nosit bílý plášť, sterilní rukavice, igelitovou čepici na vlasy, roušku a ochranné brýle, čistou pracovní obuv, mýt si ruce mýdlem a horkou vodou, luxovat a vytírat podlahu, kdykoli se trochu napráší při otevření pytlů se surovinami, důkladně uzavírat pytle se surovinami, aby nenavlhly, nikdy nenechávat pytle ležet na zemi bez izolace dřevěnou paletou, nemít v jedné místnosti zároveň výrobnu a sklad, mít odděleny od sebe místnosti, kde se míchají nápoje, a místnosti, kde se dělají kapsle, nemít nic na oknech v pracovní místnosti a tak dále.

Jsou na to příručky a protokoly (HACCAP) a ty dodržujeme. Znovu – děláme to pro sebe. Lidé, kteří dělají tuto firmu, jsou všichni aktivní sportovci a chtějí to mít sami pro sebe co nejlepší. Protáčím panenky a směju se, čím vším se snaží některé jiné firmy zaujmout, a jak nafukují to, co beztak musejí dodržovat, protože by jim jinak nikdo ani nepovolil provoz.

Cena surovin a produktů

Suroviny si prostě vybíráte buď levnější, nebo dražší a podle toho máte nastavené ceny koncových produktů. Ceny našich produktů nejsou úplně nejlevnější na trhu a není to cesta, kterou chceme jít. Všichni beztak víme, že nejlevnější salám má vždycky nejméně masa, a buďte si jisti, že totéž platí například i o proteinech, a že se to šidí mnoha způsoby, aby se dosáhlo snížení ceny. Na etikety si může kdokoli napsat cokoli, dokud mu někdo neudělá laboratorní rozbor.

Nicméně, například zrovna aminokyselinové nápoje, na nichž stavíme nejvíce, vycházejí cenově velmi příznivě (můžete snadno šetřit 20-30 % oproti jiným firmám a oproti tomu, když si budete kupovat BCAA, glutamin a NOčka zvlášť). Neplatíte totiž za jednotlivé dózy, etikety, odměrky, navažování, přenášení po skladu a balení (všechny tyto položky mají své tabulkové ceny). Nejde o to, že by se šidilo na surovinách, ale ušetří se na jiných nákladech.

Raději máme menší marži na jednotlivém balení a předpokládáme, že lidé budou konzumovat více, než abychom se obohacovali co nejvíc na jedné dóze. Předpokládáme, že tato strategie přijde zákazníkům férová.

Smysluplné dávkování produktů

Neříkáme nesmysly dávejte 2-3 kapsle denně, nebo jednu malou odměrku. Říkáme jasně: funguje to výborně, pokud dáváte denně 3-5 odměrek. Smiřte se s tím, toto je realita. Přestaňme si nalhávat, že do jedné dvou kapslí lze nacpat účinné dávky několika látek. Většinou je to tak, že jedna látka potřebuje několik kapslí. A pokud máte těžit z jejich směsi a synergických účinků, potřebujete kapslí denně 6-8 nebo i deset. Pokud užíváte dva tři produkty najednou, což lze (a nikdy se vám u nás nestane, že byste se něčeho předávkovali), tak budete mít denně 15-20 nebo i 30 kapslí. (Kdokoli si někdy kontroloval, jak suplementují lidé na steroidech, ví, že na udržení zdravých vnitřních orgánů se často berou denně desítky kapslí různých bylinek. Tak to zkrátka je a nemá cenu říkat něco jiného.)

Jednoho nápoje nebudete pít jednu sklenici 5 minut před tréninkem, ale budete pít pomalu i litr a začnete už hodinu před tréninkem, a denně můžete být i na 2-3 litrech. Takto to běžně dělá většina vrcholových sportovců. Dívejte se na videa profi-kulturistů – skoro všichni z nich nosí celodenně jednu několikalitrovou plastovou nádobu a v ní rozpuštěné všechny aminokyseliny a další látky. Jistě, že dělají reklamu svým sponzorům, ale zároveň opravdu tímto způsobem suplementují. Kdokoli se chce přiblížit výkonnosti a vzhledu těchto profíků, nakonec na podobný protokol najede taky.

Uzavřeme tuto kapitolku o kvalitě produktů jednoduše:

Jsme tak kvalitní, jako zhruba 80-90 % ostatních zavedených firem na evropském trhu. Skoro nikdo není nijak výrazně kvalitnější, občas natrefíte i na podvodníky, ale jinak je většina firem a produktů stejná a liší se víceméně jen dochucením a obaly. Jediné, co dělá opravdový rozdíl, je obsah a poměr konkrétních látek. A v tom se snažíme být absolutní špička. Je pustý nesmysl chlubit se nejlepšími surovinami, když skoro všichni mají stejné dodavatele. Zaměřte se na obsah látek. Čtěte složení, srovnávejte a udělejte si úsudek sami.